Inici > Informatius FeM Girona > Sarrià de Ter reclama a la Generalitat que paralitzi l’activitat d’Hinojosa fins que resolgui el problema de pudors
La façana de la planta d'Hinojosa de Sarrià de Ter / Autor: Xavier Pi (ACN)

Sarrià de Ter reclama a la Generalitat que paralitzi l’activitat d’Hinojosa fins que resolgui el problema de pudors

ACN

L’Ajuntament de Sarrià de Ter ha reclamat a la Generalitat que “paralitzi cautelarment si correspon” l’activitat de la paperera Hinojosa fins que es resolguin els problemes de males olors i que prengui mesures “d’inspecció, control i sanció”. El consistori ja ha sancionat l’empresa per superar els nivells acústics permesos i, a finals de juliol, li va donar un ultimàtum de quinze dies per resoldre la problemàtica de les olors. Ara, volen anar més enllà i han anunciat que no descarten aplicar “mesures coercitives” i exigeixen al Govern, que va concedir el traspàs de llicència de l’antiga fàbrica Torraspapel, que actuï. D’altra banda, el consistori ha adquirit una estació d’inspecció atmosfèrica amb l’objectiu de controlar la qualitat de l’aire.

El passat mes de març, Ajuntament, empresa i veïns van crear una Comissió de Seguiment dels compromisos de la paperera a l’entorn de la problemàtica de les pudors i els sorolls que generen. Aleshores, la paperera va demanar paciència, va dir que estava treballant per solucionar-ho posant a to la maquinària però va alertar que és “impossible” que les pudors desapareguin del tot. De fet, el consistori té localitzats dos focus dins l’empresa paperera. Un seria la depuradora on s’ha instal·lat una sitja per recollir els fangs depurats. L’altre focus se situaria a la pasta del paper pel qual han canviat els contenidors per una compactadora.

A finals de juliol l’ajuntament va donar un ultimàtum a Hinojosa perquè solucionessin el problema de les pudors que generen. Ambdues parts havien pactat un calendari d’actuacions per resoldre-ho que s’acabava l’abril vinent però les queixen veïnals han anat en augment i van obligar al consistori a moure fitxa. En una carta, firmada per l’alcalde i tot l’equip de govern, anunciaven que prendrien mesures i alertaven que ja havien sancionat la paperera per excés de soroll.

Ara, han fet un pas més enllà. Des del consistori asseguren que han emprès “mesures legals”, que no en descarten de “coercitives” i que s’han dotat d’una estació d’inspecció atmosfèrica que servirà per controlar la qualitat de l’aire. Però no només això. També exigeixen a la Generalitat, que és qui va concedir el traspàs de la llicència, que actuï. En aquest sentit, li reclamen que inspeccioni, controli i sancioni l’empresa i que, si correspon, li aturi l’activitat de manera cautelar fins que es resolgui la problemàtica.

Hinojosa va arribar a Sarrià el passat mes d’octubre després del tancament de l’antiga Torraspapel. La voluntat era produir 90.000 tones anuals de paper. Per fer-ho possible, va invertir 30 milions d’euros per remodelar l’edifici, adquirir maquinària nova i construir una depuradora.

Check Also

Els transportistes gironins reclamen que s’ampliï l’horari de càrrega i descàrrega i denuncien que cada cop els multen més

ACN Els transportistes de les comarques de Girona reclamen als ajuntaments que ampliïn l’horari de …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Indiqueu la resposta: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.