Inici > Destacats > Coneguem l’islam

Coneguem l’islam

NOMÉS SÉ QUE NO SÉ RES – Cristina Vila

Quan esmentem la paraula ISLAM, malauradament, apareixen en l’imaginari de moltes persones conceptes com: immigració massiva, dones amb vel, violència, terrorisme…  Imatges negatives que s’han construït a través d’una percepció totalment distorsionada de l’islam.

L’escriptora argelina Assia Djebar va dir “un dels grans problemes de l’islam és que els terroristes desconeixen la seva pròpia cultura i ni tan sols han llegit literatura àrab. L’única cosa que els interessa és el petroli.” L’islam és una religió amb 1.900 milions de practicants a tot el planeta. Això significa un 24% de la població mundial. Avui parlarem del llibre que ha escrit la historiadora Claude-Brigitte Carcenac que ens convida  a reflexionar sobre diferents qüestions necessàries sobre l’islam. Què és? El podem entendre si no el coneixem? O Com el podem explicar?

Per què des d’alguns partits, xenòfobs i populistes, s’utilitzen atemptats o conflictes per transmetre un discurs reductor i simplista sobre l’islam? Això els beneficia a les urnes? Com contribueixen a crear un imaginari erroni del que és l’islam?

A occident, hem passat d’una imatge de l’orientalisme basat en els harems que pintaven autors com l’Odalisca d’Ingres, dels contes de les mil i una nit amb una sàvia Sherazad… a una altra imatge acompanyada d’un escenari de migracions, de globalització i de terrorisme. I és moment de conèixer l’islam per trencar tòpics que no són rigorosos ni reals.

En els darrers anys, hem descobert nous veïns i veïnes, la gent musulmana. Una nova cultura, amb unes altres costums i maneres que ens pot despertar certa confiança. Moltes vegades, la primera resposta davant aquest desconcert pot ser el rebuig a tot, com diu l’autora, rebutjar-ho en bloc: rebutjar el vel o les prohibicions alimentàries. I a nosaltres, a tot el que contribueixi a trencar prejudicis li donem la benvinguda perquè el que volem és desfer els prejudicis del que anomenem el món islàmic. Un món que està format per societats molt diverses i dispars a nivell cultural, ètnic, històric, de tradicions i de costums . I avui tindrem l’oportunitat de conèixer-lo de la mà de la historiadora Claude-Brigitte Carcenac. Perquè si volem entendre, res es pot explicar o reduir a unes poques paraules. Avui, en el Només sé que no sé res, volem conèixer l’islam.

FeM Girona 92.7 fm. la teva ràdio de proximitat.
I ara escolta’ns en directe a www.femgirona.cat

 

Check Also

Guanyem Girona comença l’elaboració participativa de la candidatura

Des del 14 fins el 23 de novembre tota la ciutadania podrà fer propostes de …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Indiqueu la resposta: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada