Inici > PROGRAMES > Despertem Mirades > Mirades cap a la llibertat

Mirades cap a la llibertat

DESPERTEM MIRADES – CRISTINA VILA

“Jo no entenia com unes persones humils podien ser amables. A més, m’hagués hagut d’acostumar a parlar com elles, adquirir els seus modals, convertir-me en una d’aquelles dones pobres que jo veia cuidant dels nens i rentant la roba a la porta de les cases de Gateshead. No em vaig sentir bastant heroica per adquirir la meva llibertat a aquell preu”.

Aquest és un fragment de Jane Eyre, l’obra de Charlotte Bronte. Avui parlem de llibertat.

La llibertat és i ha estat una de les aspiracions més anhelades de la humanitat i s’ha expressat al llarg de la història, des de diferents contextos, des de diferents situacions socials i personals i des de diverses arts.

La llibertat és un dels conceptes que segurament té més expressions i més recambrons per obrir, per descobrir, per explicar… Som conscients de les limitacions del temps per parlar-ne amb profunditat però intentarem treure’n el màxim de suc possible a través, com sempre, de diferents mirades.

 En la mirada a la història, Joel Colomer ens començarà a parlar dels esclaus a Roma, entrarem en l’Època Medieval per conèixer quin era el concepte de llibertat. Parlarem del feudalisme i de la situació al camp. I ja sabeu que el nostre historiador sempre ens apropa a la història més quotidiana i propera. Parlarem d’un personatge, Verntallat i la seva lluita per les llibertats de la pagesia. Després ens n’anirem al segle XIX i mirarem durant uns minuts el liberalisme: el polític i l’econòmic. Ens centrarem en l’obra d’Stuart Mill: sobre la llibertat i en el capitalisme d’Adam Smith. Acabarem amb coneixement històric sobre l’esclavitud a les colònies europees del segle XIX i XX i tancarem mirada cap a la llibertat que està treballant el nostre petit país.

En la mirada a la filosofia, Imma Font ens acompanyarà a filosofar amb reflexions com: Què és la llibertat? Existeix la llibertat? Som lliures? Estem condemnats a ser lliures? I és que al voltant de la llibertat han sigut moltes les preguntes que els filòsofs i les filòsofes s’han fet. A més, han sigut moltes les definicions que s’han donat a aquest concepte. Per exemple, s’ha definit a la llibertat com el punt de partida i l’objectiu de l’ésser humà; com l’absència de coaccions; o com una condemna pel propi ésser humà. Entrarem a l’Antiguitat, a Roma i a Grècia per conèixer que n’han dit filòsofs com Aristòtil, passarem a conèixer què n’ha dit la doctrina cristiana sobre la llibertat. Imma Font també ens parlarà de les reflexions de Luisa Sigea, John Stuart Mill i Jean Paul Sartre.

Finalment, en la mirada cultural, esmentarem diferents tipus de llibertats aconseguides per dones, persones esclaves, pobles a través del cinema.

FeM Girona 92.7 fm. la teva ràdio de proximitat.
I ara escolta’ns en directe a www.femgirona.cat

despertem-mirades-leti-martin17_2000x1328

despertem-mirades-cristina-vila-i-joel-colomer-22-11-16-4

despertem-mirades_cristina-vila-18-10-16-5-converted

Check Also

Carles Ribas, Cinema Truffaut, repassem les propostes d’estiu.

http://femgirona.cat/audio/06_JUNY-2018/25-06-18_ENT_CARLES-RIBAS_CINEMA-TRUFFAUT.mp3Podcast: Play in new window | Download | EmbedCINEMA TRUFFAUT – Carles Ribas Els equipaments …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Indiqueu la resposta: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.