Inici > PROGRAMES > Despertem Mirades > Despertant mirades rebels

Despertant mirades rebels

DESPERTEM MIRADES – CRISTINA VILA

Deia Rosa Luxemburg que, qui no es mou, no pot sentir les cadenes. Qui es vulgui desprendre d’aquestes cadenes, necessitarà una ànima rebel que vulgui esmerçar esforços en trencar-les. Avui parlem d’ànimes rebels.

 Ser rebel vol dir intentar ser honest o honesta amb la pròpia essència, amb els propis valors, malgrat el que pensi el nostre voltant. Ser rebel està renyit amb la covardia i amb la mentida perquè, per ser rebel, es necessiten grans dosis de valentia i de sinceritat, i sabem molt bé que aquests valors no es troben fàcilment. Una ànima rebel no es conforma en viure en una situació injusta i per això lluita incansablement per canviar allò que no li agrada. Una ànima rebel vol viure lliurement, sense que res ni ningú li imposi límits per qüestions de gènere, d’ètnia, de religió, de classe o per qualsevol altra raó.

Ser rebel vol dir rebel·lar-se contra tot allò o contra aquelles persones que no ens deixen ser tal i com volem ser. “El que no s’anomena, no existeix” i, ser rebel vol dir també no resignar-se a estar en un lloc ocult, on cap persona mereix estar. I és per això que avui volem fer visible, una vegada més, algunes persones rebels, aquelles que lluiten per canviar el món, amb valors senzills però difícils alhora, amb la justícia i la bondat.

Hem dit que parlarem d’ànimes rebels, d’aquelles ànimes que no necessàriament empren la violència per rebel·lar-se, sinó els propis valors per trencar amb tot allò que pretén posar-los barreres. Parlarem de rebels amb personalitat, semblants a Emma, un dels personatges que va construir Jane Austen, heroïnes que s’enfrontaven a com manejar el futur personal i econòmic entre la incertesa de l’amor i del matrimoni.

I sabeu qui ha inspirat el programa d’avui? Doncs la historiadora que ens visitarà avui, la Marie Costa que acaba de publicar el seu llibre “Dones rebels, dones alliberades. El divorci a Catalunya als segles XVIII i XIX”. Marie Costa, s’ha dedicat a investigar els conflictes matrimonials que van donar lloc a divorcis en la societat catalana d’aquest període. A partir d’aquest treball ens explica com era la història privada de dones i homes però, sobretot, desmuntarà molts tòpics sobre les dones i la seva vida quotidiana. Us avancem el tòpic que trenca i que més ens ha agradat: doncs bé, lluny del que acostumem a pensar, les dones no sempre han tingut una actitud de víctima, sinó que s’han espavilat per trobar maneres per rebel·lar-se contra allò que no volen per a la seva vida.

Imma Font, des de la Mirada Filosòfica, ens parlarà de les escriptores que, amb la seva ploma han donat forma al seu pensament a través de l’escriptura. Parlarem de dones escriptores que són, sens dubte, dones rebels.

I sempre hi ha músiques que ens donen la dosis necessària per motivar-nos a la rebel·lió, així que us hem preparat una llista de peces rebels en la mirada musical. Així doncs, que comencin  a despertar les mirades rebels!

FeM Girona 92.7 fm. la teva ràdio de proximitat.r5
I ara escolta’ns en directe a www.femgirona.cat

despertem-mirades-marie-costa-14-02-17-11-converted

despertem-mirades-marie-costa-14-02-17-9-converted

despertem-mirades-marie-costa-14-02-17-14-converted

despertem-mirades-marie-costa-14-02-17-15-converted

Check Also

Reticències amb la nova ràdio municipal

La futura nova ràdio municipal de Girona segueix fent passos, però envolatada de polèmica… DIARI …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Indiqueu la resposta: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.